عنواین مقاله:
تعریف کد اقتصادی
دلایل و مزایای اخذ کد اقتصادی (کد مالیاتی)
مالیات چیست و نحوه محاسبه آن
تعریف سال مالی
کدام اشخاص باید نسبت به ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند
چگونگی ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
مهلت ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
مزیت های تنظیم اظهارنامه مالیاتی توسط ثبت آلامتو:
1- مشاوره رایگان
2- کارشناسان حرفه ای
3- صرفه جویی در هزینه(حداقل کارمزد)
4- دقت و سرعت بالا در تنظیم اظهارنامه مالیاتی
5- اعزام رایگان کارشناس به محل کار شما جهت تنظیم اظهارنامه مالیاتی
6- پشتیبانی دائمی
همان طور که اشخاص حقیقی دارای کدملی هستند شرکت ها نیز دارای کد مالیاتی جهت احراز هویت هستند. قبلا
یک کد ۱۲ رقمی به عنوان کد اقتصادی (کد مالیاتی) از طرف سازمان امور مالیاتی به اشخاص حقیقی و حقوقی که در حال فعالیت بوده و صاحب کسب و کاری می باشند؛ اختصاص داده میشد. اما در روند جدید صدور کد اقتصادی شناسه ملی شرکت ها به عنوان کد اقتصادی اختصاص داده شده است.
با توجه به اینکه دولت بستر، امکانات و ابزارها را جهت انجام فعالیت اقتصادی در اختیار قرار می دهد، بخشی از سود درآمدهای حاصله از کسب و کارها و امور تجاری باید به دولت داده شود.
مالیات انواع مختلفی دارد که به دو دسته تقسیم می شوند: مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم
یکی از مالیات های مستقیم، مالیات بر درآمد است. طبق قانون، مالیات بر درآمد با توجه به محاسبه میزان درآمد، هزینه ها، سود، زیان و.... توسط مودی(شخص حقیقی یا حقوقی مشمول مالیات) محاسبه شده و به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می نمایند .محاسبه مالیات به دو طریق خوداظهاری یا علی الراس می باشد.
زمانی که اشخاص (حقیقی یا حقوقی ) خود اعلام نمایند که میزان درآمدشان چقدر بوده و چه مقدار از آن مشمول مالیات است در واقع حالت خود اظهاری مالیات است، در این حالت کارشناسان سازمان امور مالیاتی دخالتی در محاسبه و دریافت مالیات ندارند.
برای اعلام هزینه ها و سود مشمول مالیات، باید اظهارنامهای تکمیل نمود؛ این اظهارنامه شامل: درآمدها، هزینه و استهلاک ها، حقوق کارمندان و …میباشد. پس از کسر معافیت مالیاتی (در صورت مشمول بودن) و مبالغ هزینه کرد؛ مبلغ مالیات سالیانه محاسبه می شود. اظهارنامه توسط کارشناسان سازمان امور مالیاتی بررسی شده و در صورت صحت مطالب و کامل بودن اظهارنامه و عدم تخلف تایید نموده و مالیات محاسبه شده را دریافت مینماید.
در صورتی که اظهارنامه مورد تایید قرار نگیرد و یا در صورتی که اظهارنامه مالیاتی به به سازمان امور مالیاتی ارائه نشده باشد، ممیز به صورت علی الراس مالیات را محاسبه می نماید، در این حالت نظر کارشناس سازمان امور مالیاتی ملاک محاسبه و پرداخت مالیات میباشد.
سال مالی؛ یک سال شمسی است که از اول فروردین شروع شده و به آخر اسفند همان سال ختم میشود. مهلت ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی، تا پایان تیرماه می باشد.
کدام اشخاص باید نسبت به ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند
مطابق ماده۱ قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص زیر مکلف به تکمیل و تنظیم اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات میباشند:
ماده ۱– اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات میباشند.
۱– کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم.
۲ – هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل مینماید.
۳– هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل میکند.
۴– هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل مینماید.
۵– هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل میکند و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود یا دادن تعلیمات و کمکهای فنی یا واگذاری فیلمهای سینمایی (که به عنوان بهای حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها میگردد) از ایران تحصیل میکند.
ماده ۲– اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیاتهای موضوع این قانون نیستند:
۱– وزارتخانهها و مؤسسات دولتی
۲– دستگاههایی که بودجه آنها به وسیله دولت تأمین میشود.
۳– شهرداریها
تبصره ۱– شرکتهایی که تمام یا قسمتی از سرمایه آنها متعلق به اشخاص ومؤسسههای مذکور در بندهای فوق باشد، سهم درآمد یا سود آنها مشمول حکم این ماده نخواهد بود. حکم این تبصره مانع استفاده شرکتهای مزبور از فعالیتهای مقرر در این قانون حسب مورد، نیست.
تبصره ۲– درآمدهای حاصل از فعالیتهای اقتصادی از قبیل فعالیتهای صنعتی، معدنی، تجاری، خدماتی وسایر فعالیتهای تولیدی برای اشخاص موضوع این ماده، که به نحوی غیر از طریق شرکت نیز تحصیل میشود، در هر مورد بهطور جداگانه به نرخ مذکور در ماده (۱۰۵) این قانون مشمول مالیات خواهد بود. مسئولان اداره امور در این گونه موارد نسبت به سهم فعالیت مذکور مکلف به انجام دادن تکالیف مزبور طبق مقررات این قانون خواهند بود. در غیر این صورت نسبت به پرداخت مالیات متعلق با مؤدی مسئولیت تضامنی خواهند داشت.
تبصره ۳– معافیتهای مالیاتی این ماده برای مواردی که از طرف حضرت امام خمینی (ره) یا مقام معظم رهبری دارای مجوز میباشند براساس نظر مقام معظم رهبری است.
اظهار نامه مالیاتی در اصل گزارش یکساله شرکت یا شخص حقیقی صاحب کسب و کار از تمام عملکرد یک ساله خود جهت محاسبه دقیق مالیات و ارائه آن به اداره امور مالیاتی کشور است. با توجه به اظهارنامه ارائه شده توسط مودی میزان مالیات مشمول توسط کارشناس بررسی می شود. اظهار نامه مالیاتی پس از یک سال مالی گزارش می شود و مهلت ارائه آن به سازمان امور مالیاتی برای هر سال تا پایان تیرماه سال بعد می باشد. در مورد اشخاص حقوقی، اگر سال مالی با سال مالیاتی متفاوت باشد ، به موجب اساسنامه شرکت درآمد سال مالیاتی مبنای تعیین مالیات قرار داده می شود .در گذشته اظهارنامه به صورت دستی به دارایی اعلام می شد اما از سال 1391 اظهارنامه به صورت الکترونیکی به اداره مالیات ارائه می شود .
ارائه اظهارنامه مالیاتی از وظایف تمام اشخاص حقیقی و حقوقی بوده و در صورت عدم ارائه آن یا تخلف و تقلب در ارائه آن جریمه های سنگین مالیاتی و علی الراس مالیاتی را در پی خواهد داشت.
سال های گذشته(قبل از سال 1391) ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی به صورت دستی تکمیل می شود. بدین صورت که فرم های اظهارنامه بایستی از مراکز خاصی که معین شده بود تهیه و تکمیل میشد. اما از سال 1391 ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی انجام می شود.
پس از ارسال و ارائه اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی مودیان(حقیقی و حقوقی) دفاتر مالیاتی مربوط به سال مالی را به اداره مالیات و کارشناس خود تحویل می دهند(چگونگی و نحوه تحریر دفاتر در بخش)
مهلت ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی، تیرماه و برای اشخاص حقیقی، خرداد ماه می باشد. در برخی شرایط مانند شیوع ویروس کرونا این مدت زمان ممکن است تغییر یابد به عنوان مثال مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی سال 99 اشخاص حقیقی تا پایان مرداد ماه و اشخاص حقوقی تا پایان شهریور ماه تمدید گردید.
مهلت ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی مالیاتی سال 1400 به طور رسمی توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام نشده است.
نکته قابل توجه اینکه، در صورتی که اظهارنامه ارسال شده دارای اشکالاتی بوده و تصمیم به ویرایش آن را داشته باشید به مدت30 روز پس از ارسال اظهارنامه جهت ویرایش آن مهلت خواهید داشت.
پس از ارسال، اظهارنامه توسط کارشناس اداره دارایی رسیدگی و بررسی شده، نتیجه رسیدگی در قالب برگه تشخیص به مودی مالیاتی اعلام می شود .در صورتی که مودی نسبت به برگه تشخیص صادر شده اعتراضی داشته باشد می تواند در مهلت تعیین شده نسبت به برگه تشخیص، اعتراض خود را اعلام نماید .
نکته قابل توجه اینکه: جهت ارسال اظهارنامه بایستی ثبت نام سامانه مالیاتی انجام شده باشد (جهت اطلاعات بیشتر می توانید به بخش ثبت نام مراجعه فرمایید) .
جهت دریافت مشاوره رایگان، عدد 8 را به 09103518518 ارسال نمایید،
و یا با ما تماس حاصل فرمایید.