جهت دریافت مشاوره رایگان، عدد 8 را به 09103518518 ارسال نمایید،
و یا با ما تماس حاصل فرمایید.
عناوین:
تعریف
دریافت استاندارد و هدف از تدوین آن
سطوح مختلف دریافت استاندارد
سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
مفهوم نشان ملی استانداد ایران
دریافت استاندارد های ملی و انواع آن
دریافت استاندارد چه مزایایی دارد ؟
لغتی فرانسوی بوده و این نشان را میتوان از دیدگاه های مختلفی تعریف نمود. دریافت استاندارد از دیدگاه فنی یعنی، وضع قوانین و مقرارت برای تعیین کیفیت و مشخصات مطلوب یک کالا یا خدمات. این نشان از دیدگاه اجتماعی یعنی آنچه بر پایه قانون، سنت و قرارداد؛ نمونهای برای الگو گرفتن بوده و اجرای آن مورد پذیرش همه باشد. در فرهنگستان ایران، معادل این کلمه پایه مان می باشد یعنی آنچه باید در کارها و امور به عنوان پایه و اساس قرار بگیرد و بماند.
در واقع، با توجه به اینکه برای انجام امور اقتصادی و اجتماعی نیاز به رعایت حدود و اندازه ها جهت داشتن نظم و حفظ کیفیت زندگی می باشد، میتوان چنین گفت که این اندازه و حدود به عنوان معیار در نظر گرفته شده و به این معیارها استانداد گفته می شود. مفهوم آن یعنی، برای هر کالا یا خدمات در مقیاس جهانی کیفیتی مناسب تعیین و پذیرفته شده باشد.
دریافت استاندارد و تعیین شاخص و معیارهای مورد نیاز جهت تولید محصول یا ارائه خدمات به منظور رسیدن به سطح مطلوبی از کیفیت و برای حصول اطمینان مصرف کننده. چهار محور مجزا دارد، ماهیت محصولات، امور مدیریتی، ارزیابی و انطباقها و مسئولیتهای اجتماعی.
1-سطح ملی (کشوری)
2-سطح بین المللی مانند CEوISO
3-سطح کارخانه ای
4-سطح شرکتی
5-سطح منطقه ای
در هر کشوری جهت حمایت از مصرف کننده، یکدست نمودن محصولات از نظر کیفیت و حفظ اعتبار کشور جهت صادرات؛ با توجه به شرایط اقتصادی، علمی، اجتماعی و فنی موجود در همان کشور توسط سازمان استانداد ملی کشور تدوین و اجرا می شود که شامل دو بخش اجباری و تشویقی می باشند.
دریافت استاندارد های بینالمللی با هدف ایجاد یک تعریف مشترک و مورد تایید تمام کشورهای دنیا برای ایجاد سطح کیفی مناسب مبادلات کالا و خدمات توسط سازمان های مربوطه تهیه و تدوین میشوند. نمونه ای از این سازمان های بینالمللی؛ سازمان بینالمللی استاندادسازی و دریافت ایزو، کمیسیون الکتروتکنیک بین المللی (IEC) ، اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU)
این نوع توسط یک کارخانه برای استفاده در همان جا تدوین میشود. گاهی اوقات کارخانهها، شرکتها یا افرادی که در یک زمینه خاص فعالیت میکنند یک جامعه یا انجمن تشکیل داده و استاندادهای مربوط به خود را تدوین میکنند. مانند انجمن جوشکاری آمریکا (AWS)، انجمن مهندسان خودرو (SAE )، انجمن آزمون و مواد آمریکا (ASTM ) ، انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (ASME )، انجمن جوشکاری آمریکا (AWS).
این سطح در واقع مجموعه قوانینی است که هر شرکت برای پیمانکاران زیر مجموعه خود مشخص می کند تا نتیجه حاصل شده از کار همگی آنها دارای کیفیتی یکدست و مناسب باشد.
دریافت استاندارد های منطقه ای: بین چند کشور که عضو یک پیمان منطقهای خاص هستند به منظور سهولت در مبادلات تنظیم می شوند، مثلا حلال یک نوع منطقه ای است که بین کشورهای اسلامی یا کمیته اروپایی تنظیم شده است.
Institute of Standard and Industrial Research of Iran به اختصارISIRI گفته می شود.
همان طورکه گفته شد در هر کشور سازمانی جهت تدوین و نظارت بر دریافت استاندارد ها، وجود دارد. در صورت رعایت آن ها، نشان ملی به آن واحد اعطا می شود.
از وظایف این سازمان میتوان به این موارد اشاره نمود:
انجام تحقیقات جهت: تدوین ، بالا بردن کیفیت کالاهای تولید شده داخلی، کمک به بهبود روشهای تولید و کارآیی صنایع.
تدوین نمودن و انتشار به عنوان تنها مرجع رسمی.
ترویج استاندادهای ملی تائید و منتشر شده.
نظارت بر انجام و اجرای استانداهای اجباری.
کنترل کیفیت کالاهای صادراتی که مشمول دریافت استاندارد اجباری هستند، جهت جلوگیری از صدور کالاهای نامرغوب و به منظور فراهم نمودن امکان رقابت با کالاهای مشابه خارجی و حفظ بازارهای بینالمللی.
کنترل کیفیت کالاهای وارداتی مشمول دریافت استاندارد اجباری، جهت حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب.
آموزش مستمر مسئولین کنترل کیفی واحدهای تولیدی.
نظارت بر تمام کالاها، جز دارو.
این نشان به شکل یک کادر اصلی است که به شکل S لاتین را نشان می دهد و هم تداعی گر کلمه safety به معنی ایمنی است و هم اختصار کلمه Standard می باشد. در داخل نشان کلمه ایران قرار دارد؛ چنانچه نشان برعکس شود، کلمه علامت ISIRI که مخفف موسسه استانداد و تحقیقات صنعتی ایران به زبان انگلیسی مشخص می شود.
مطابق قانون سازمان میتواند، اجرا و دریافت استاندارد هائی كه از نظر ايمنی و حفظ سلامت عمومی ضروری می باشند را اجباری نمايد و خود وظیفه نظارت مستمر بر اجرای صحيح آن ها، توقيف كالاهای خارج از استانداد و تعقيب توليد كنندگان متخلف از طريق مراجع قانونی را بر عهده دارد.
دریافت استاندارد و اجرای آن اجباری نباشد اما توليدكنندگان بخواهند از فوايد اجرا و دریافت استاندارد استفاده نمایند، سازمان این واحدها و محصولاتشان را كنترل كيفيت نموده و بر آن ها نظارت می کند و به این واحدها اجازه میدهد از نشان ملی ايران روی محصولات خود استفاده کنند.
افزايش سطح توليد
صرفه جويی در مصرف مواد، انرژی و نيروی انسانی
دسترسي آسان به قطعات و وسائل قابل تعويض در صورت نياز
کاهش ضايعات
بهبود كيفيت فرآورده تولیدی
مرغوبيت فرآورده و اطمينان خاطر از دوام، ايمنی و كارایی
تسهيل انبارداری و حمل و نقل
گسترش بازرگانی داخلی و خارجی